Definițiile din dicționarul explicativ pentru rasuri
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru rasuri

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru rasuri:

RAS1, rasuri, s. n. Faptul de a (se) rade (1); bărbierit. – V. rade.

RĂSÚRĂ1, răsuri, s. f. (Rar) Răzătură. – Ras2 + suf. -ură.

RĂSÚRĂ2, răsuri, s. f. 1. (Bot.) Măceș. 2. (Entom.) Larvă de efemeră. – Et. nec.

RĂSÚRĂ3, răsuri, s. f. Cotă adițională la dări, în țările românești, în sec. XVIII-XIX, din care se făcea plata dregătorilor. – Et. nec. Cf. rade.

RÂS1, râsuri, s. n. Acțiunea de a râde și rezultatul ei; manifestare a veseliei exprimată printr-o mișcare caracteristică a feței și a gurii, însoțită de un sunet specific, nearticulat; râset. ◊ Expr. De râs (sau de râsul lumii) = de ocară, de batjocură; ridicol. A lua (pe cineva) în râs = a-și bate joc (de cineva). A-și face râs de cineva (sau de ceva) = a-și bate joc de cineva sau de ceva. ♦ (Rar) Sunet în cascade, scos de unele păsări. – Lat. risus.

RĂSÚR//Ă1 ~i f. 1) Specie de arbori spinoşi, cu flori roz sau albe şi cu fructe mici, roşii; trandafir sălbatic; măceş. 2) Arbore din această specie. 3) Larvă de efemeră. 4) la pl. Dureri pe care le simte lehuza după naştere. /Orig. nec.

RĂSÚR//Ă2 ~i f. (în Moldova medievală) Impozit suplimentar din care se făcea remunerarea slujbaşilor. /Orig. nec.

RÂS1 ~uri n. 1) v. A RÂDE. ~ de copil. ♢ ~ cu plâns râs forţat. A-l umfla pe cineva ~ul se spune despre cineva care abia îşi stăpâneşte râsul. A-l apuca pe cineva ~ul a începe să râdă. A pufni în (sau de) ~ a izbucni într-un râs brusc, spontan. A se strica (sau a se prăpădi, a se tăvăli, a leşina, a plesni) de ~ a râde cu mare poftă şi mult. După ~ vine plâns se spune cuiva extrem de vesel, pentru a-l tempera. 2) Totalitate a sunetelor spontane, nearticulate şi intermitente, produse de aerul ieşit pe glotă în timpul respiraţiei, care sunt provocate de un sentiment de veselie, bucurie sau plăcere. ~ cu hohote. ~ molipsitor. ♢ ~ homeric râs foarte puternic şi nestăpânit. 3) Bătaie de joc. ♢ ~ şi batjocură a) mare batjocură; b) situaţie ruşinoasă; ruşine mare. De ~ul lumii de batjocură; de ocară; ridicol. A lua în ~ pe cineva a-şi bate joc de cineva. A face de ~ a pune pe cineva într-o situaţie ridicolă. A se face de ~ a-şi strica reputaţia; a se compromite. A-şi face ~ de ceva (sau de cineva) a-şi bate joc de cineva sau de ceva. 4) pop. Lucru prost executat. 5) pop. Om de nimic. ~ul lumii. ♢ Râde ~ul se spune despre un om de nimic, care îndrăzneşte să-şi mai bată joc de alţii. /<lat. risus

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "rasuri" are 6 litere: A I R R S U

Anagrame pentru rasuri:

arsuri rasuri ursari

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la rasuri:


C - racursi
E - ursirea
I - arsurii ursarii
L - surlari
T - sarturi staruri tarsuri

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului rasuri:

ai ia ari iar rai rari sari auri urai suia aui iau ar rar ursar ars ras sar rusa sura aur ura as sa sau au ir sir suri ursi uri si sui iu ui rus sur urs

Vezi cuvinte care încep cu rasuri, cuvinte care se termină cu rasuri sau cuvinte care conțin rasuri

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: ra as su ur ri
Cuvinte care încep cu literele: ra ras rasu rasur
Cuvinte se termină cu literele: ri uri suri asuri


Cuvântul anterior: răsureilor
Cuvântul următor: răsurie

Cuvinte aleatoare:

călăuză dirijor exortă hurducătură mepacrină mătușa omologhez pendul schizogeneză tufan
0.002s