Definițiile din dicționarul explicativ pentru butuci
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru butuci

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru butuci:

BUTÚC, butuci, s. m. 1. Bucată dintr-un trunchi de copac tăiat și curățat de crengi; butură. ♦ Bucată groasă de lemn de foc; buștean, buturugă. ◊ Expr. (Adverbial) A lega (pe cineva) butuc = a lega (pe cineva) astfel încât să nu mai poată mișca; a lega cobză, a lega fedeleș. A dormi butuc = a dormi adânc. ♦ Bucată groasă de lemn pe care se taie lemnele de foc; trunchi de lemn pe care se taie carnea la măcelărie; trunchi care servea călăului pentru decapitarea condamnaților. 2. Fig. Om prost și necioplit. 3. Partea de jos, mai groasă, a tulpinii viței de vie (de la pământ până la punctul de ramificație). 4. Partea centrală a unui corp rotativ, care se montează pe un arbore și în care sunt înfipte spițe (la roți), pale (la elice) etc. Butucul roții. 5. Bucată groasă de lemn prevăzută cu găuri, în care se prindeau în vechime picioarele, mâinile sau gâtul arestaților și prizonierilor. 6. Partea superioară a jugului. 7. Talpa sau scaunul războiului de țesut. – Et. nec.

BUTUCÍ, butucesc, vb. IV. Tranz. (Înv.) A băga picioarele, mâinile sau gâtul unui arestat sau ale unui prizonier într-un butuc (5). – Din butuc.

BUTÚ//C ~ci m. 1) Bucată dintr-un trunchi de copac tăiat. 2) Bucată groasă de lemn de foc; buştean; buturugă. ♢ A dormi ~ a dormi adânc, fără simţire; a dormi bute; a dormi buştean. A-i trage cuiva ~cul a păcăli pe cineva. 3) Bucată din tulpina unui copac gros, destinat efectuării diferitelor operaţii (despicatul lemnelor de foc, tăiatul cărnii la măcelarie etc.); trunchi. 4) înv. Trunchi de lemn, prevăzut cu găuri, în care se prindeau mâinile, picioarele şi gâtul arestaţilor şi prizonierilor. 5) fig. Om prost şi needucat. 6) Partea de jos, mai groasă, a tulpinei viţei de vie. 7) Partea centrală a unei roţi în care se montează spiţele. /Orig. nec.

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "butuci" are 6 litere: B C I T U U

Nu au fost găsite anagrame pentru butuci

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la butuci:


E - butucei
I - butucii
L - bulucit buticul
M - butucim
S - cubitus
T - butucit

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului butuci:

butci butic buci cubi cuib butuc buc cub bit buit bui but tub ci ic cit tic ciut tuci uituc cui cu ucu tiu tui uit iu ui tu ut

Vezi cuvinte care încep cu butuci, cuvinte care se termină cu butuci sau cuvinte care conțin butuci

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: bu ut tu uc ci
Cuvinte care încep cu literele: bu but butu butuc
Cuvinte se termină cu literele: ci uci tuci utuci


Cuvântul anterior: butucești
Cuvântul următor: butucii

Cuvinte aleatoare:

acotiledonă alintător furcoi izbăvesc necugetat palisă peltic protocronist tipizat vinificatoare
0.009s