Definițiile din dicționarul explicativ pentru leu
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru leu

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru leu:

LEU1, lei, s. m. 1. Mamifer carnivor de talie mare din familia felidelor, cu corpul acoperit cu blană scurtă de culoare gălbuie și cu o coamă bogată în jurul capului, deosebit de puternic și de vorace, care trăiește în Africa și în Asia meridională (Panthera leo) ◊ (În basme) Leu-paraleu = leu mare și cu o putere extraordinară; fig. om curajos, viteaz. ◊ Expr. Partea leului = partea cea mai mare, cea mai valoroasă din împărțeala unui bun și pe care și-o însușește cel mai puternic dintre părtași. ◊ Compuse: leu-de-mare = mamifer carnivor acvatic asemănător cu foca, având o coamă pe gât, piept și omoplat (Otaria byronia); leul-furnicilor = insectă asemănătoare cu libelula, ale cărei larve se hrănesc cu insecte (Myrmeleon formicarius). ♦ Fig. Om puternic, viteaz. 2. (Art.) Numele unei constelații. – Et. nec. Cf. lat. leo.

LEU2, lei, s. m. Unitate monetară principală în România, egală cu 100 de bani; franc1. – Din leu1 (cu sensul după tc. arslanly).

LEU1 lei m. 1) Mamifer carnivor de talie mare, cu blană de culoare gălbuie şi coamă bogată, care trăieşte în Africa. ♢ ~-paraleu a) animal fantastic din basmele populare; b) om foarte puternic şi viteaz. Partea ~lui partea cea mai mare, cea mai valoroasă din împărţeala unui bun, pe care şi-o însuşeşte cel mai puternic dintre părtaşi. 2) fig. Om puternic şi curajos. ♢ Pui de ~ om tânăr, voinic şi viteaz. 3) art. Constelaţie zodiacală. 4): ~-de-mare mamifer carnivor adaptat la viaţa de mare. ~l-furnicilor insectă asemănătoare cu libelula, care se hrăneşte, mai ales, cu larve de furnici. [Monosilabic] /Orig. nec.

LEU2 lei m. Unitate a sistemului monetar în România şi Republica Moldova, egală cu o sută de bani. [Monosilabic] /Din leu I

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "leu" are 3 litere: E L U

Nu au fost găsite anagrame pentru leu

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la leu:


A - aule
B - bule
C - cule
D - duel lude
F - lufe
H - hule
I - ulei
L - leul
M - emul lume mule
N - nule
O - oleu
P - lupe pleu
R - urle
S - lues seul sule
T - teul
V - evul
Z - zeul
Ș - lușe
Ț - leuț

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului leu:

el le eu

Vezi cuvinte care încep cu leu, cuvinte care se termină cu leu sau cuvinte care conțin leu

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: le eu
Cuvinte care încep cu literele: le
Cuvinte se termină cu literele: eu


Cuvântul anterior: letrismului
Cuvântul următor: leuca

Cuvinte aleatoare:

apșoară batojit campanelă către maghernița nazaliza nepoată pasant plasmochină snopușor
0.007s