Defini╚Ťiile din dic╚Ťionarul explicativ pentru pic├├
├Äncep cu Se termin─â cu Con╚Ťin Anagrame Defini╚Ťii
Caut─â cuvinte ├«n func╚Ťie de literele lor
Găsește cuvinte care:

Defini╚Ťii pentru pic├├

Defini╚Ťii din Dic╚Ťionarul Explicativ Rom├ón pentru pic├├:

PIC1, (I) interj., (II) picuri, s. n. I. Interj. (Adesea repetat) 1. Cuv├ónt care imit─â sunetul produs de c─âderea ├«n pic─âturi a unui lichid pe un obiect tare. 2. (Rar) Cuv├ónt care imit─â zgomotul produs de ciocul p─âs─ârilor c├ónd ciugulesc. II. S. n. 1. Pic─âtur─â (1), strop. 2. Cantitate, m─âsur─â, durat─â etc. (foarte) mic─â din ceva; strop, fir, f─âr├óm─â. ◊ Loc. adv. (C├óte) un pic = a) pu╚Ťin; b) (├«n construc╚Ťii negative) deloc. Nici pic = deloc, c├ótu╚Öi de pu╚Ťin. Pic cu pic = pu╚Ťin c├óte pu╚Ťin, ├«ncetul cu ├«ncetul. ◊ Loc. adv. ╚Öi adj. F─âr─â (un sau nici un) pic de... = (care e) lipsit (cu totul) de... [Var.: (reg.) p├şcur s. m.] – Onomatopee.

PIC2, picuri, s. n. Ciocan de abataj. – Din germ. Pick[hammer].

PIC├ü1, pic, vb. I. 1. Intranz. (├Änv. ╚Öi pop.) A c─âdea de la o oarecare ├«n─âl╚Ťime. ◊ Expr. (Fam.) A pica (sau a fi picat) (ca) din cer (sau din lun─â, din nori, din stele) = a) a veni pe nea╚Öteptate; b) a fi dezorientat, a nu ╚Öti ce s─â fac─â. A pica cerul pe cineva = a) a se sim╚Ťi foarte ru╚Öinat; b) a r─âm├óne uimit, a fi surprins de ceva. ♦ A se desprinde, a se desface dintr-un tot, dintr-un ansamblu (c─âz├ónd jos, pierz├óndu-se etc.). ♦ (Fam.; despre ├«mbr─âc─âminte) A nu se mai ╚Ťine (pe corp) (din cauza dimensiunilor exagerate); p. ext. a fi numai zdren╚Ťe. ♦ (Despre fiin╚Ťe) A-╚Öi pierde pozi╚Ťia vertical─â (c─âz├ónd la p─âm├ónt); a se pr─âbu╚Öi, a se r─âsturna, a se pr─âv─âli. ◊ Expr. A pica de somn (sau de oboseal─â) = a fi foarte obosit. A pica ├«n genunchi (├«naintea cuiva) = a c─âdea ├«n genunchi (pentru a ruga, a implora, a solicita etc.). Frumos (sau frumu╚Öel) de pic─â = foarte frumos, ne├«nchipuit de frumos. ♦ (Despre cl─âdiri) A se d─âr├óma, a se surpa, a se n─ârui. ♦ Fig. A muri (├«n lupt─â). ♦ Fig. (Fam.) A nu reu╚Öi la un examen, la un concurs etc. ◊ Tranz. Profesorul l-a picat la examen. 2. Tranz. (├Änv. ╚Öi pop.) A face s─â cad─â ├«n pic─âturi (un lichid, o materie topit─â). ◊ Expr. S─â-l (sau s─â m─â, s─â ne etc.) pici cu cear─â (sau cu lum├ónarea) = orice ai face, pentru nimic ├«n lume, cu nici un pre╚Ť, nicidecum. ♦ Intranz. A c─âdea ├«n pic─âturi; spec. (impers.) (sens curent) a ploua u╚Öor, cu stropi r─âri. ♦ Refl., intranz., ╚Öi tranz. A (se) p─âta, a (se) murd─âri cu ceva. 3. Intranz. (Fam.) A intra ├«n posesiunea unui lucru, a dob├óndi ceva ├«n mod ├«nt├ómpl─âtor; a c├ó╚Ötiga ceva (├«n mod ocazional sau ilicit). ◊ Expr. A pica ├«n m├óna (sau ├«n palma, ├«n m├óinile) cuiva = a ajunge ├«n puterea, la discre╚Ťia cuiva. 4. Intranz. (Fam.) A sosi pe nea╚Öteptate; a se ivi, a ap─ârea. 5. Intranz. (├Änv. ╚Öi pop.) A c─âdea ├«n..., a da ├«n..., a fi cuprins de... ♦ (Pop.; despre zile, evenimente etc.) A se nimeri la o anumit─â dat─â; a c─âdea, a fi. 6. Tranz. (Pop.) A lovi, a atinge pe cineva (╚Ťintindu-l cu ceva). – Din pic1.

PIC3 s. n. Produs chimic folosit pentru scoaterea petelor de cerneal─â (albastr─â). – Din pic─âtur─â (derivat regresiv).

PIC1 interj. (se folose┼čte, deseori repetat, pentru a reda zgomotul produs de c─âderea pic─âturilor unui lichid pe o suprafa┼ú─â). /Onomat.

PIC2 ~uri n. 1) Părticică globulară de lichid; strop; picătură. 2) Cantitate foarte mică din ceva; fărâmitură; picătură; strop; dram. ~ de făină. 3) Durată foarte scurtă. ~ de timp. /Onomat.

PIC3 n. Produs chimic folosit pentru curăţarea petelor de cerneală. /Din picătură

A PIC├ü1 pic 1. intranz. 1) A se mi┼čca de sus ├«n jos sub ac┼úiunea for┼úei de gravita┼úie; a c─âdea. ♢ A fi picat (sau c─âzut) din cer (sau din lun─â, din pod) a) a r─âm├óne uimit, auzind lucruri foarte cunoscute; b) a fi dezorientat, buim─âcit; c) a veni pe nea┼čteptate. 2) A-┼či pierde pozi┼úia vertical─â (r─âsturn├óndu-se); a ├«nceta de a mai sta drept; a se pr─âv─âli; a c─âdea; a se r─âsturna. ♢ ~ la examen a nu reu┼či la examen. ~ de somn a sim┼úi o dorin┼ú─â irezistibil─â de a dormi. ~ de oboseal─â a fi foarte obosit. ~ ├«n genunchi a se ruga cu umilin┼ú─â. 3) (despre z─âpad─â, grindin─â, ploaie, brum─â sau rou─â) A se a┼čterne la suprafa┼úa p─âm├óntului; a c─âdea. 4) (despre lichide) A curge ├«n pic─âturi; a picura. 5) A ajunge pe nea┼čteptate (├«ntr-un loc sau ├«ntr-o situa┼úie); a nimeri; a c─âdea; a se pomeni; a se trezi. ♢ ~ ├«n m├óna (sau m├óinile) cuiva a ajunge la discre┼úia cuiva. 6) (construit cu dativul persoanei) A dob├óndi ├«nt├ómpl─âtor; a c─âdea. 7) (despre s─ârb─âtori, ├«nt├ómpl─âri, evenimente etc.) A coincide cu o anumit─â zi sau dat─â din calendar; a c─âdea. 2. tranz. 1) (lichide) A face s─â curg─â ├«n pic─âturi; a picura. 2) (medicamente lichide) A introduce pic─âtur─â cu pic─âtur─â; a administra printr-o instila┼úie; a picura; a instila. /Din pic

vezi mai multe defini╚Ťii (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuv├óntul "pic├├" are 5 litere: C I P ??

Nu au fost g─âsite anagrame pentru pic├├

Cuvinte mai scurte formate din literele cuv├óntului pic├├:

ci ic cip pic

Vezi cuvinte care ├«ncep cu pic├├, cuvinte care se termin─â cu pic├├ sau cuvinte care con╚Ťin pic├├

Cuvinte care con╚Ťin acelea╚Öi grupe de litere: pi ic c├├
Cuvinte care încep cu literele: pi pic
Cuvinte se termin─â cu literele: c├├ ic├├


Cuv├óntul anterior: pia╚Ť─â
Cuvântul următor: pica

Cuvinte aleatoare:

autonomiz─â a╚Öchiat boiala conven╚Ťionalitate epidermoliza evghenie p├óndea ra╚Öi r─âsfirat sold─â╚Ťime
0.005s