Definițiile din dicționarul explicativ pentru surzi
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru surzi

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru surzi:

SURD, -Ă, surzi, -de, adj. 1. (Adesea substantivat) Care nu aude (bine), lipsit (total sau parțial) de auz. ♦ Fig. Care nu vrea să audă, să înțeleagă; neînduplecat, nesimțitor, fără suflet. ◊ Loc. adv. (Substantivat) De(-a) surda = în zadar, degeaba. ◊ Expr. A rămâne surd la ceva = a nu da ascultare unei solicitări, a nu se impresiona de ceva, a rămâne rece, neînțelegător. 2. (Fon.; despre consoane; și substantivat, f.) Care se emite fără participarea coardelor vocale. 3. (Despre sunete, zgomote; adesea adverbial) Cu intensitate atenuată, lipsit de rezonanță; slab, înăbușit, înfundat, confuz. ◊ (În sintagma) Cameră surdă = încăpere cu absorbție acustică foarte ridicată, folosită pentru măsurători acustice speciale. ♦ Fig. (Despre sentimente, conflicte etc.) Mocnit, ascuns, tăinuit. ♦ Fig. (Despre senzații, dureri etc.) Înăbușit; nedefinit, vag. – Din lat. surdus.

SURZÍ, surzesc, vb. IV. 1. Intranz. A-și pierde parțial sau total auzul; a deveni surd. 2. Tranz. A face ca cineva să își piardă auzul, a face pe cineva surd; p. ext. a ameți, a zăpăci. – Din surd.

SUR//D ~dă (~zi, ~de) 1) şi substantival Care este lipsit de simţul auzului. ♢ A face pe ~dul a se preface că nu aude sau că nu înţelege. A bate toba (sau toaca) la urechile ~dului a vorbi în zadar. ~dul nu aude, dar le (sau o) potriveşte se spune despre cineva care dă la o întrebare cu totul alt răspuns, decât cel aşteptat. Du-te (sau să te duci) unde a dus ~dul roata şi mutul iapa se spune cuiva, pe care îl alungi şi nu vrei să mai ştii nimic despre el. 2) fig. Care vădeşte o nepăsare absolută; căruia nu-i pasă de necazurile altuia. 3) şi substantival Care nu are rezonanţă; lipsit de sonoritate; mat; şters. Vuiet ~. A răspuns ~. ♢ Consoană ~dă consoană care este emisă fără vibrarea coardelor vocale. 4) fig. (despre stări, sentimente, senzaţii etc.) Care este puţin pronunţat; care nu se manifestă acut. Durere ~dă. /<lat. surdus

A SURZ//Í ~ésc tranz. pop. v. A ASURZI. /Din surd

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "surzi" are 5 litere: I R S U Z

Nu au fost găsite anagrame pentru surzi

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la surzi:


A - asurzi
E - urzise
I - surzii
M - surzim
T - sturzi surzit
U - ursuzi
 - surâzi

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului surzi:

ir sir suri ursi uri urzi riz si sui zis iu ui uzi iz zi rus sur urs zur uz

Vezi cuvinte care încep cu surzi, cuvinte care se termină cu surzi sau cuvinte care conțin surzi

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: su ur rz zi
Cuvinte care încep cu literele: su sur surz
Cuvinte se termină cu literele: zi rzi urzi


Cuvântul anterior: surzești
Cuvântul următor: surzii

Cuvinte aleatoare:

gravă leșește mediocriza megabit necontenit piața pleoștit radiu simpatiza soldați
0.009s