Definițiile din dicționarul explicativ pentru tac
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru tac

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru tac:

ȚAC interj. Cuvânt care imită un țăcănit sau zgomotul produs la tăierea unui material (cu foarfecele). ◊ Loc. adv. Țac-pac = repede, cât ai clipi din ochi. – Onomatopee.

TAC1 interj. (Adesea repetat) Cuvânt care imită zgomotul produs prin lovirea unui obiect (de lemn). – Onomatopee.

TAC2, tacuri, s. n. Baston special de lemn, cu care jucătorii izbesc bilele la biliard; achiu2. – Din ngr. tákos.

TĂCEÁ, tac, vb. II. Intranz. 1. A nu vorbi nimic, a se abține să vorbească. ◊ Loc. adv. Pe tăcute = în tăcere, în ascuns. ◊ Expr. A tăcea chitic (sau molcom, mâlc, ca peștele, ca pământul, ca melcul) = a nu spune nimic. A tăcea ca porcul în păpușoi (sau în cucuruz) = a tăcea spre a nu se da de gol. Tac mă cheamă = nu spun o vorbă. Tace și face, se spune despre cineva care acționează fără vorbă multă sau despre cineva care uneltește în ascuns ceva rău. Tace și coace, se zice despre cineva care plănuiește în ascuns o răzbunare. ♦ Fig. (Despre elementele naturii și despre lucruri personificate) A sta în nemișcare, a nu se face auzit. 2. A înceta să vorbească, să plângă, a se întrerupe din vorbă; a amuți. ◊ Expr. Ia (sau ian) taci! arată bucuria sau neîncrederea în cuvintele cuiva. Tacă-ți gura sau taci din gură! = nu mai vorbi! isprăvește! 3. A nu răspunde, a nu riposta. 4. A tăinui, a ascunde; a fi discret. ♦ A nu-și exprima fățiș părerea. – Lat. tacere.

TAC1 interj. (se foloseşte, de obicei repetat, pentru a reda zgomotul loviturilor regulate într-un obiect tare). /Onomat.

TAC2 ~uri n. (la biliard) Baston special de lemn, subţiat treptat spre un capăt, cu care sunt lovite bilele. /<ngr. tákos

A TĂCEÁ tac 1. intranz. 1) A nu scoate nici un sunet; a nu spune nimic. ♢ ~ chitic (sau molcom, ca chiticul, ca peştele, ca pământul) a nu rosti nici un cuvânt. Taci şi înghite nu te opune. 2) A înceta să plângă, să râdă sau să vorbească. ♢ Tacă-ţi gura (sau taci din gură)! Termină odată! 3) fig. A înceta de a se mai manifesta; a amuţi. Vântul tace. 2. tranz. rar A ţine în taină; a nu da pe faţă; a tăinui. ~ un nume. ~ o durere. [Sil. tă-cea] /<lat. tacere

ŢAC interj. (se foloseşte, de obicei repetat, pentru a reda ţăcănitul uşor al unor obiecte sau zgomotul produs la tăierea cu foarfecele) ♢ ~-pac într-o clipită; repede. /Onomat.

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "tac" are 3 litere: A C T

Anagrame pentru tac:

act cat tac

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la tac:


A - acta atac
E - acte tace
I - atic cita taci
L - talc
N - cant tanc
O - cota otac toca
P - pact
R - cart trac
S - cast
T - tact
U - acut caut cuta
 - câta
Ă - tacă

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului tac:

ac ca ta

Vezi cuvinte care încep cu tac, cuvinte care se termină cu tac sau cuvinte care conțin tac

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: ta ac
Cuvinte care încep cu literele: ta
Cuvinte se termină cu literele: ac


Cuvântul anterior: ța
Cuvântul următor: țafandache

Cuvinte aleatoare:

coplanar cronicheta decădea jurisconsultă metalism ostenesc poporanism portretista remobilă warant
0.011s