Definițiile din dicționarul explicativ pentru ton
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru ton

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru ton:

TON1, toni, s. m. Pește teleostean răpitor marin care seamănă cu pălămida, ajungând până la lungimea de patru metri (Thunnus thynnus). – Din fr. thon.

TON2, tonuri, s. n. I. 1. Sunet simplu, produs de o sursă care vibrează sinusoidal în timp; interval dintre două sunete (muzicale) situate la o distanță de o secundă mare; p. ext. sunet reprezentând cea mai mare distanță dintre treptele alăturate ale gamei. 2. Tonalitatea unei bucăți muzicale. ◊ Expr. A da tonul = a) a intona treptele principale, din punct de vedere funcțional, ale gamei în care este scrisă o bucată muzicală; a stabili tonalitatea unei cântări vocale, orientându-se după diapazon; b) a iniția, a începe ceva. ♦ (Impr.) Sunet. 3. Înălțimea cu care se pronunță o silabă. ♦ Felul în care urcă sau coboară glasul în timpul vorbirii; inflexiune, intonație; fel de a spune ceva. ◊ Expr. Tonul face muzica, se spune pentru a sublinia importanța felului în care se spune ceva. A schimba tonul = a-și schimba atitudinea. 4. (Înv.) Accent. II. 1. Atmosferă specifică rezultată din cuprinsul unei opere literare; notă dominantă a stilului sau a vorbirii cuiva. 2. Grad de luminozitate a unei culori; nuanță a unei culori. 3. (Înv.; în expr.) A-și da ton = a-și da importanță, aere. – Din fr. ton, lat. tonus.

TON1 ~i m. Peşte marin răpitor, asemănător cu pălămida, de talie şi greutate mare. /<fr. thon

TON2 ~uri n. 1) Sunet simplu produs de un corp care vibrează. 2) muz. Interval între două sunete consecutive ale gamei diatonice, egal cu două semitonuri. ♢ A da ~ul a) a indica tonalitatea unei compoziţii muzicale, mai ales vocale; b) a fi iniţiator al unei activităţi; c) a servi drept model. 3) Grad de modulare a vocii în timpul vorbirii (în funcţie de starea sufletească a vorbitorului sau de fondul celor exprimate); intonaţie. ~ familiar. ♢ A ridica ~ul a vorbi tare şi cu asprime. A schimba ~ul a vorbi în alt mod. 4) Grad de intensitate a unei culori. ~ deschis. ~ închis. 5) Culoare dominantă a unui tablou. /<fr. ton, lat. tonus

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "ton" are 3 litere: N O T

Nu au fost găsite anagrame pentru ton

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la ton:


A - aton nota tona
B - bont
C - cont
E - enot neto note tone
F - font
I - toni
M - mont
P - pont
R - torn tron
T - tont
Î - înot
Ă - notă tonă
Ș - șont

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului ton:

no

Vezi cuvinte care încep cu ton, cuvinte care se termină cu ton sau cuvinte care conțin ton

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: to on
Cuvinte care încep cu literele: to
Cuvinte se termină cu literele: on


Cuvântul anterior: tomurilor
Cuvântul următor: tona

Cuvinte aleatoare:

amazoane carierist ciocăni concludentă distincție glucide rubeolă săgetez teleconferință șofrănel
0.004s