Definițiile din dicționarul explicativ pentru tur
Încep cu Se termină cu Conțin Anagrame Definiții
Caută cuvinte în funcție de literele lor
Găsește cuvinte care:

Definiții pentru tur

Definiții din Dicționarul Explicativ Român pentru tur:

TUR1, tururi, s. n. 1. Mișcare circulară a unui corp în jurul unui ax sau al unui punct fix, efectuată până la revenirea în punctul de plecare; înconjur; (sport) distanță egală cu lungimea pistei, considerată de la punctul de plecare al sportivului; mișcare liniară pe un traseu, cu revenirea la punctul de plecare; tură1 (2). ♦ Tur-retur sau tur și retur = dus și întors, plecare și sosire. Tur de orizont = observare succesivă, cu un instrument optic sau cu ochiul liber, a unei regiuni, a unei porțiuni de teren etc., de obicei cu scopul de a întocmi un plan, o schiță etc.; fig. privire de ansamblu asupra unei probleme. ◊ Expr. A trage primul tur de manivelă = a începe turnarea unui film. 2. Plimbare scurtă pe un anumit traseu; raită. ♦ Acțiune, inițiativă, întreprindere care cere efort, perseverență, îndemânare. Un tur de forță. 3. Parte dintr-o competiție sportivă organizată după anumite norme, constând dintr-un șir de etape, care reprezintă prima jumătate din totalul etapelor. ♦ Întrecere sportivă, mai ales de ciclism, în cursul căreia se parcurge un circuit pe distanță lungă, cu scurte opriri. 4. (La jocul de cărți) Ciclu de jocuri în care fiecare partener distribuie, pe rând, cărțile. [Pl. și: ture] – Din fr. tour.

TUR2, tururi, s. n. (Fam.) Parte a pantalonilor care acoperă regiunea dorsală a corpului; p. ext. partea dorsală a corpului omenesc. – Din scr. tur.

TUR1 ~uri n. 1) Mişcare circulară completă a unui corp în jurul unui ax sau al unui punct fix; turaţie. 2) Mişcare liniară pe un anumit traseu cu revenire la punctul de plecare. ♢ ~ retur (sau ~ şi retur) dus şi întors. 3) Plimbare scurtă pe un anumit traseu. A face un ~. 4) Parte a unei competiţii sportive, reprezentând jumatate din totalul etapelor acesteia. 5) Ciclu de partide în care fiecare partener distribuie pe rând cărţile de joc (până ajunge rândul iarăşi primului jucător). /<fr. tour, germ. Tour

TUR2 ~uri n. rar Parte a pantalonilor bărbăteşti care acoperă regiunea dorsală a corpului. /cf. sb. tur

vezi mai multe definiții (dictionarroman.ro)
vezi sinonime (dictionardesinonime.ro)

Cuvântul "tur" are 3 litere: R T U

Anagrame pentru tur:

rut tur

Cuvinte (anagrame) formate adăugând o literă la tur:


A - ruta taur tura urat
B - brut
C - truc turc
E - rute ture uter
F - furt turf
N - turn
P - ptru rupt trup
V - vrut vurt
 - urât
Ă - rută tură

Cuvinte mai scurte formate din literele cuvântului tur:

tu ut

Vezi cuvinte care încep cu tur, cuvinte care se termină cu tur sau cuvinte care conțin tur

Cuvinte care conțin aceleași grupe de litere: tu ur
Cuvinte care încep cu literele: tu
Cuvinte se termină cu literele: ur


Cuvântul anterior: tupilăm
Cuvântul următor: tura

Cuvinte aleatoare:

antarctic cafegioaica concentră glicerină grafitiza grădinuță hidrogel recâștiga semaforizare stative
0.005s